Zdrowie w garnku

 

 

Jeszcze kilka lat temu, zdrowe odżywianie było po prostu modne, dziś wielu z nas, nie chce być modnym. Chce być świadomym tego co podaje swoim dzieciom i co sam spożywa. Czytanie etykiet odbywa się niemal mechanicznie, kupujemy w wyselekcjonowanych sklepach, wybieramy wartościowe produkty.  Staliśmy się nie tylko świadomymi konsumentami, ale także staramy się propagować nasze nawyki w najbliższym otoczeniu. Chcemy mieć wybór, chcemy jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo.  Korzystamy z sezonowych dobrodziejstw natury, wybierając pełnowartościowe i jak najmniej przetworzone produkty. Także samo przygotowywanie dań, stało się bardziej wyszukane, a spożywanie posiłków jest, czy też powinno być wręcz celebrowane. Wszak to nieraz jedyna okazja, by rodzinnie i w komplecie usiąść przy stole i wspólnie spędzić czas.

18415_794820263939006_8512998052656684714_n 244

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wybieramy zatem to co najlepsze i zdrowe, wszak jedzenie ma sprawić nam przyjemność. Zbilansowana dieta jest bowiem jego podstawą. Często początkiem takiego zdrowego trybu życia, jest moment, gdy w rodzinie pojawia się dziecko. Pierwsze obiadki, to często moment, w którym zaczynamy dokonywać świadomych wyborów, by jak najzdrowiej odżywiać pociechę.  Wybieramy wtedy produkty najwyższej jakości, łączymy je w sposób bardzo przemyślany, urozmaicamy dietę, wyszukując coraz to nowych pomysłów na posiłki. Dziecko rośnie, dieta się zmienia. Zmieniają się też nawyki. Czasami jest to tylko fakt, że nie wypada tego czy tego podawać dziecku ( przekąski, fast foody itp), na szczęście jednak często staje się to nawykiem.  Dobrym nawykiem. Coraz częściej bowiem obserwuję dzieci, dostające do ręki owoce, zamiast batonów, pijące wodę, zamiast soków i przynoszące do szkoły kanapki, z przyrządzoną w domu pastą, mięsem zamiast czekoladą, czy sztuczną wędliną.

33 11149516_825213214233044_6760922144245820089_n 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z przyjemnością obserwuję strony kulinarne, które prezentują często proste danie, przyrządzone w bardzo wyszukany sposób. Są to dania zdrowe, wartościowe i odżywcze, podane w sposób niebywały, nie zatracając tym samym na swojej wartości. Są to przekąski, które z łatwością można przyrządzić w domowych pieleszach, często niezbyt pracochłonne.

Pomocne może okazać się wybranie odpowiednich garnków dobrych marek, takich jak  Philipiak Milano, Kallman, I Disegno oraz Linea Natura. Oferta obejmuje naczynia ze stali szlachetnej z oryginalnym wzornictwem zachwyca miłośników gotowania na całym świecie. Co wyróżnia naczynia Philipiak Milano spośród innych firm? Przede wszystkim ich wykonanie – naczynia są antyalergiczne, antybakteryjne, a ich dno akumuluje ciepło, dzięki czemu są niezwykle energooszczędne. Dodatkowo są naprawdę wszechstronne – mogą posłużyć zarówno do gotowania na kuchenkach gazowych, elektrycznych, indukcyjnych, jak i w piekarniku. Naczynia zostały zaprojektowane tak, aby można w nich było gotować bez użycia soli i tłuszczów. Tak przyrządzane potrawy nie tracą wartości odżywczych, są niskokaloryczne i mają więcej witamin, co można wyczytać w opiniach na temat Philipiak Milano.

55 11079490_814774158610283_119278605330464849_o 10999610_806140456140320_1238214039752740318_n

 

 

 

 

 

 

 

 

Grupa Philipiak, promując filozofię zdrowego stylu życia, angażuje się także w działalność charytatywną. Współpracuje m.in. z Fundacją Akogo?, Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie oraz wieloma innymi placówkami w całej Polsce. Świadczą o tym nie tylko najwyższej jakości produkty, ale i charytatywna, prozdrowotna działalność edukacyjna, czego sztandarowym przykładem są regularne spotkania w ramach cyklu Obiady Czwartkowe.

 

Zdjęcia Instagram /philipiakmilano

Komentarze

Dodaj komentarz