Jestem alergikiem “nabytym”. Właściwie od dziesiątego roku życia, kiedy to zachorowałam na astmę. Do okresu dojrzewania moje uczulenia były bardzo uporczywe. Zaczynając od roztoczy czy sierści zwierząt poprzez pyłki traw i drzew, a skończywszy na ludzkich włosach. Na szczęście z wiekiem, zostały mi tylko te na sierść i trawy. Popadając w zachwyt nad moimi niechorującymi dziećmi, nie przyszło mi na myśl, by diagnozować wiecznie zasmarkanego starszaka pod względem alergii właśnie. Dziś trzymam w ręku skierowanie.
Może komuś z Was, przydadzą się informacje odnośnie min. alergii pokarmowej, bo pod tym kątem zaczynamy diagnozowanie.
Alergia pokarmowa u niemowląt
Wystąpienie alergii u niemowląt można zminimalizować dzięki karmieniu piersią. W mleku kobiecym znajdują się komórki odpornościowe i hormony, które chronią niemowlę przed substancjami uczulającymi. Alergia pokarmowa ujawnia się zwykle w pierwszych tygodniach życia dziecka. Pierwszym sygnałem, że maluch cierpi na alergię, jest wysypka na twarzy i w zgięciach łokci lub pod kolanami. Skóra staje się szorstka i swędzi. We wczesnej alergii występują także problemy z przewodem pokarmowym w postaci biegunek. Dziecko może cierpieć również na uporczywe ulewania. Niektóre maluchy mogą wymiotować i mieć kolkę. U starszych niemowląt dochodzą objawy ze strony układu oddechowego – śluzowy katar, zatkany nos.
Jeśli jednak mimo karmienia piersią maluch cierpi, wówczas spróbuj zmienić swoją dietę. Wyeliminuj z niej te składniki, na które dziecko może być uwrażliwione. Niestety, pokarmów uczulających maluchy jest bardzo dużo. Najczęściej są to: mleko krowie, białko jajek, ryby, orzeszki, czekolada, kakao, owoce cytrusowe, napoje aromatyzowane i grzyby. Kilka produktów rzadko wywołuje alergię: ryż, mięso drobiowe, jarzyny oraz owoce. Pozostałe pokarmy należy wprowadzać do jadłospisu pojedynczo i obserwować reakcje malca po każdym posiłku. Na szczęście, alergia pokarmowa mija często po trzecim roku życia dziecka.
Występujące zmiany skórne, to należy je nawilżać tzw emolientami. Trzeba też dbać o właściwą higienę i unikać sytuacji w których dziecko nazbyt by się pociło. Jeżeli dziecko już nie jest karmione piersią, to trzeba zmienić zwykłe mleko na modyfikowane dla alergików. Bardzo ważne jest, aby dziecko nie miało kontaktu z alergenami.
Alergia pokarmowa u dzieci starszych
Niepożądane reakcje organizmu, występujące po spożyciu pokarmów, przyjmują dwie formy.
– alergii pokarmowych, w których występowanie objawów klinicznych jest skutkiem patogenetycznych mechanizmów immunologicznych
– nietolerancji pokarmowych – związanych z mechanizmami nieimmunologicznymi, w tym wrodzonymi lub nabytymi zaburzeniami enzymatycznymi w jelicie cienkim
Rozróżnienie tych dwóch form jest szczególnie istotne, ponieważ sposób ich leczenia znacząco się różni.
Objawy kliniczne alergii pokarmowej są różnorodne, dotyczą wielu narządów i układów, są odmienne u dzieci i osób dorosłych. Wśród najczęściej występujących objawów klinicznych alergii pokarmowej u dzieci wymienia się:
– objawy żołądkowo-jelitowe (niechęć do spożywania produktów mlecznych, ulewanie lub wymioty, kolka brzuszna, przewlekła biegunka, u starszych dzieci – zaparcia)
– objawy skórne
– objawy ze strony układu oddechowego i uszu (przewlekły kaszel, nieżyt nosa, astma, nawracające zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli, zapalenie ucha środkowego)
– przewlekłe niedożywienie
– zespół złego wchłaniania
– wstrząs anafilaktyczny
– objawy ze strony układu moczowego , a także niedokrwistość z niedoboru żelaza.
Rozpoznawanie alergii pokarmowych
Diagnostyka alergii pokarmowych jest trudna, z uwagi na brak metod, które pozwoliłyby w sposób jednoznaczny rozpoznać chorobę i czynniki będące jej przyczyną. Rozpoznanie opiera się na wielostronnym badaniu, składającym się z wywiadu chorobowego i żywieniowego, badań immunologicznych krwi, testów skórnych oraz wykonywaniu tzw. pokarmowych testów prowokacyjnych. Te ostatnie polegają na podawaniu stopniowo zwiększanych ilości alergenu pokarmowego – aż do wystąpienia objawów klinicznych.
Leczenie alergii pokarmowych
Podstawą leczenia alergii pokarmowych jest dieta eliminacyjna. W zależności od nasilenia objawów oraz stanu klinicznego pacjenta, obejmuje ona czasowe wyeliminowanie jednej lub kilku grup produktów podejrzewanych o wywołanie alergii. W przypadku, gdy zastosowanie diety eliminacyjnej nie przynosi oczekiwanych rezultatów, zazwyczaj włączane jest leczenie farmakologiczne. W leczeniu alergii pokarmowych znalazło również zastosowanie odczulanie, które powoduje, ze układ immunologiczny przewodu pokarmowego przestaje reagować na alergeny, lub jego reakcja jest słabsza.
Produkty bezglutenowe
Dieta bezglutenowa,to specjalna dieta stosowana w leczeniu oraz w profilaktyce celiakii. Polega na całkowitej eliminacji z pożywienia produktów zawierających gluten , czyli na wykluczeniu pokarmów z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż. W leczeniu celiakii zaleca się nieprzerwane stosowanie diety bezglutenowej do końca życia. Zapobieganie chorobie trzewnej polega natomiast na wyeliminowaniu glutenu z diety w wieku niemowlęcym. Należy pamiętać, że wiele gotowych produktów spożywczych dostępnych w sprzedaży może zawierać gluten tylko jako jeden ze składników obecnych w produkcie.
Zgodnie z przepisami obowiązującymi w krajach UE, od 1 stycznia 2012 roku określenie słowne „produkt bezglutenowy” wolno stosować na etykietach i w reklamach produktów w przypadkach, gdy zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg w żywności sprzedawanej konsumentowi końcowemu, zaś produkty o zawartości nie więcej niż 100 mg/kg żywności należy określać jako “produkt o bardzo niskiej zawartości glutenu”. Wszystkie produkty bezglutenowe są oznaczone znakiem przekreślonego kłosa.
W diecie bezglutenowej bezpieczne są produkty z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, prosa, amarantusa, komosy ryżowej, ponieważ te rośliny naturalnie nie zawierają glutenu. Bez przeszkód mona spożywać także odpowiednio przetworzone zboża glutenowe. W jadłospisie mogą znaleźć się również kasza jaglana, orzechy, soczewica, ciecierzyca, sezam, siemię lniane i ziarna słonecznika, a także bezglutenowy owies.
Więcej o alergii pokarmowej znajdziecie na stronie zdrowystartwprzyszłosc.pl
Jako dziecko miałam skazę białkową, alergię na pyłki, kurz, pomidory i truskawki. Później były pyłki, kurz i siano. Następnie przeszło znów na pokarmową- białe pieczywo, cytrusy, jabłka, gruszki i banany…Młoda miała wysypkę po czekoladzie, truskawkach świeżych ( po mrożonych nic się nie dzieje) i po cytrusach. Co będzie dalej zobaczymy…mam nadzieję, że nie będzie źle 🙂
Trzymam kciuki !!!